Facebook Pixel

Vores fysiske butik holder lukket i uge 29 & 30. Webshop, telefon, mail og afhentning er stadigvæk muligt.

ddm1_125.jpg

Gør-det-selv: forbered dig på forårets havetrends del 1.

Udgivet af: Udgivet i: Dorch & Danola fif, Seneste nyheder Dated: 3. januar 2022

Vinteren er over os, og vejret inviterer ikke ligefrem til ‘gør-det-selv’ projekter i haven.
Mange nyder måske pausen væk fra haven, men hos andre kribler det i de grønne fingre for at komme i gang. Men frygt ej, der er masser du kan lave, og det kan være en god ide allerede nu at forberede sig på forårets havetrends.

Vi giver dig her et indblik i de trends der kommer til foråret, hvilke byg-selv projekter du kan starte på, og hvilket værktøj du har brug for i din forberedelse. Altså sammen kan du gøre inde i din varme garage. I denne artikel kigger vi på, hvordan man kan forvandle en gammel palle til et nyt havemøbel. Du kan også læse mere til hvordan du nemt renser dine fliser her.

Sådan laver du et havemøbel af en gammel palle

Det er og bliver en trend at tænke genbrug ind i haven. Flere og flere kaster sig ud i gør-det- selv projekter som f.eks. at opfriske gamle havemøbler i stedet for at købe nye, eller simpelthen at skabe nye havemøbler af gamle paller. Det kan tage tid at få møblerne til at stå klar til sommer, især hvis der både skal skæres, slibes og lakeres. Start allerede nu, så skal møblerne nok blive klar til varmere vejr. Det bliver en trend at bruge gamle eu-paller til at lave nye havemøbler og det kan være oplagt hvis du skal lave en terrasse makeover derhjemme. Det kræver selvfølgelig det rigtige værktøj og de rigtige materialer til træ, for at opnå det ønskede look og holdbarhed. Her er lidt tips og tricks til, hvordan du kan gøre en eu-palle brugbar som havemøbel samt hvilke værktøjer der skal bruges til gør-det-selv projektet.

Step 1. Rens træets overflade med trærens
At få fat i en gammel eu-palle er nemt, men at få fat i en eu-palle i god stand er til gengæld svært. Med alt sandsynlighed er den meget slidt og brugt, og det kræver lidt knofedt at få pallen i ordentlig stand. Start med at rense pallen godt og grundigt. Til rengøringen kan du godt bruge sæbe, men det er mere effektivt at bruge en god trærens som tager højde for materialet du arbejder med. Trærens er et effektivt rengøringsmiddel som fjerner ting såsom fedtrester og trælim som almindelig sæbe kan have problemer med - og så giver det træet den rigtige forebyggende behandling inden det skal behandles med olie og lak. Vi anbefaler bl.a. trærens fra Fynske Olier som er både effektiv, miljøvenligt og hjælper med at gøre træet sundt efter rens.

Step 2. Kom helt ind i krogene og fjern løse splinter
Efter have renset træet for overfladisk skidt, kan det være en god ide at gå lidt mere hårdt til værks i vaskningen af dine paller. Der er nemlig stor chance for, at du ikke har været i de inderste kroge af pallen, eller at der sidder løse træsplinter som kan spules væk med en hård vandstråle. Det gamle trick med at fremtvinge en stærkere stråle ved at presse på enden af vandslangen kan helt sikkert godt hjælpe lidt af vejen, men det kan anbefales at bruge en højtryksrenser til virkelig at give pallerne den vasketur de fortjener. Her kan en maskine som f.eks. Makita højtryksrenser give en grundig spuling af pallerne.

Step 3. Slibning af træet
Nu skal træet slibes! Efter step 1 og 2 ligner dit kommende havemøbel stadig en gammel eu-palle, dog bare mere ren. Det er først når træet får en grundig slibetur, at man kan forestille sig den vil klæde forårsterrassen. At bruge sandpapir ville muligvis være god træning, men det vil også være et større og mindre effektivt projekt. Med en maskindrevet sliber kan du nemt, hurtigt og effektivt opnå den overflade i træet du ønsker - og så er det vildt tilfredsstillende at se træet forvandle sig fra slidt til slebet. Det kan anbefales at bruge en multisliber, såsom Metabo Multisliber, hvor der er en indbygget støvsamlekasse med filter da det kan være anstrengende at stå lang tid i træstøvet.

Step 4. Giv pallen kærlighed med træolie
Nu kommer vi til de flestes ynglingsstep. At stå med et slebet havemøbel er tilfredsstillende, og nu er det tid til at give træet en stor omgang kærlighed med olie som får de nye produkt til at holde i lang tid. Brug olie specifikt til træ, da det mætter træet og får vand og fugt til at prelle af. Hav både en stor pensel klar til de større overflader, samt en mindre pensel klar så du kan komme godt ind i krogene. Vi anbefaler træolie fra Fynske Olier da det gør pallen sund og stærk samtidig med at det holder på træet naturlige glød.

Step 5. Slut af med en lakering
En god lakering giver træet et sundt udseende, og sætter den sidste prik over i’et i dit gør-det-selv projekt. Afhængig af, hvor meget glans du ville give træet kan det være en god ide at give pallen flere lag. Vi anbefaler at slibe træet imellem lagene når lakeringen er tør, så du hele tiden sikre en blød overflade på dit havemøbel. Brug en trælakering, som den fra Borup Shellac, for at opnå det flotteste resultat. Så mangler du bare et par flotte puder, og så kan foråret bare komme an!

Læs også, hvordan du forbereder dit eget højbed, eller hvordan du får mere biodiversitet med et insekthotel.

Den grønne tilgang til haven støtter op om den bæredygtige livsstil, hvor blandt andet det at genbruge gamle paller mindsker udledningen af CO2. Der skal altså ikke produceres nye produkter for at stille dette behov for havemøbler. Der er store udfordringer med greenwashing, hvilket er et term for falsk markedsføring af grønne tiltag. Er du interesseret i netop dette, kan du læse denne artikel som går i dybden med greenwashing.