Facebook Pixel
ddm1_123.jpg

Gør-det-selv: forbered dig på forårets havetrends del 2.

Udgivet af: Udgivet i: Dorch & Danola fif, Dorch & Danola A/S, Seneste nyheder Dated: 3. januar 2023

Vinteren er over os, og vejret inviterer ikke ligefrem til ‘gør-det-selv’ projekter i haven.
Mange nyder måske pausen væk fra haven, men hos andre kribler det i de grønne fingre for at komme i gang. Men frygt ej, der er masser du kan lave, og det kan være en god ide allerede nu at forberede sig på forårets havetrends.

Vi giver dig her et indblik i de trends der kommer til foråret, hvilke byg-selv projekter du kan starte på, og hvilket værktøj du har brug for i din forberedelse. Altså sammen kan du gøre inde i din varme garage, hvor du eksempelvis også kan lave en nem pizzaovn. I denne artikel kigger vi på, hvordan du kan forberede din køkkenhave så den er klar til foråret.

Sådan laver du et højbed til din køkkenhave

En anden stor havetrend til foråret bliver hjemmelavede altan-og køkkenhaver. Findes der noget mere hyggeligt, end at plukke sine egne krydderier direkte fra højbedet? Nej vel, så derfor kan du godt allerede nu begynde at forberede højbedet til din kommende køkkenhave.

Step 1. Hvor stort skal dit højbed være?
Ja det lyder måske simpelt, men første skridt at opmåling til dit højbed. Det er ikke kun pladsen du skal tage højde for, men også hvor mange kræfter du vil bruge i dit nye højbed. Desto større din køkkenhave er, desto mere arbejde er der i at plante og vedligeholde, så du skal derfor beslutte dig for hvilken energi du vil bruge fremover på dit højbed. Når du har besluttet dig skal der måles op, og hertil anbefaler vi at bruge et Assist Båndmål 5 m til opmåling.

Step 2. Så skal der skæres
Mange tyr til det traditionelle håndværk og bruger en simpel sav. Lyden af savens arbejde kan også bringe gamle minder frem til når far arbejdede i værkstedet. Til de mindre nostalgiske, som bare har brug for effektivitet kan en maskindrevet sav være løsningen. Multicuttere, som f.eks. Makita Multicutter, kan anbefales da de også ofte give et mere præcist snit i træet.

Step 3. Nu skal træet samles
Når træet skal samles kan der være flere løsninger. Nogle vælger bare at bruge en stærk trælim, hvor andre foretrækker at sømme træet sammen. Til de helt små højbede kan f.eks. Dana Trælim være tilstrækkeligt, men til de større højbede anbefaler vi også at finde hammeren frem og bruge begge dele. Endnu engang til dem der vil have en hurtigere løsning end det traditionelle værktøj kan en sømpistol, eksempelvis Milwaukee Sømpistol, speede processen op.

Step 4. Husk at give træet kærlighed
Ligesom alt træ kræver dit højbed også en kærlig behandling så det kan holde så lang tid som muligt. Dvs. træet skal renses, slibes, olieres og lakeres for at give højbedet sundhed og et flot udseende. Det er en god ide, at bruge produkter som er specifikt lavet til træ, f.eks. trærens fra Fynske Olier eller træolie fra Fynske Olier, så du sikre at dit højbed holder længst muligt. Nu er fundamentet for dit højbed klar til foråret, og nu mangler du bare polstring af kassen, jord og selvfølgelig det du vil dyrke!

Læs også, hvordan du laver et havemøbel ud af en gammel palle, eller hvordan du får mere biodiversitet med et insekthotel.