Facebook Pixel

Vores fysiske butik holder lukket i uge 29 & 30. Webshop, telefon, mail og afhentning er stadigvæk muligt.

Akku & elværktøj
Håndværktøj
Tilbehør & forbrug
Brands
Udsugning

Udsugning til værksted

Der er én ting, du med sikkerhed kan forvente, når du arbejder med trædrejning: det kommer til at svine. Træspånerne vil flyve rundt omkring og sætte sig på tøjet, i håret og alle steder i værkstedet. Det betyder, at du står med et stort oprydningsarbejde, når du endelig er færdig med dit nye projekt. Og det er en knap så sjov del af arbejdet. Det kan du heldigvis gøre noget ved.

Slip for svineri og dårlig udsugning med et godt udsugningsanlæg

Med den rette udsugning kan du gøre det efterfølgende oprydningsarbejde meget mindre omfattende. En spånsuger kan sikre, at de fleste træspåner bliver suget væk med det samme. En spånsuger er en genial tilføjelse til dit værksted. Den bruges, når du gerne vil slippe for det store oprydningsarbejde efter. Du kan selv montere udsugningen, hvor det giver bedst mening for dig og dit arbejde - altså hvor det reducerer mængden af træspåner mest muligt.  

Med et godt udsugningssystem bliver trædrejningen sjovere

Med et udsugningsanlæg til dit værksted kan trædrejningen blive meget sjovere! Du skal ikke længere tænke på den omfattende oprydning. I stedet for kan du udelukkende koncentrere dig om dit trædrejningsprojekt. Bedre bliver det ikke.

Procesventilation og procesudsugning

En procesventilation er det man allerhelst vil kunne opnå. Denne fjerner forureningen på i værkstedet og tilføjer frisk luft som erstatning. Den skal ikke blot sikre en renere arbejdsplads, men skal også sørge for at du ikke indånder det farlige støv fra træet, du er ved at bearbejde. 

Procesudsugningen er typisk det, vi normalt bare kender som udsugning. Det er en betegnelse for den første del af, hvad en procesventilation gør. Det er den her proces, der sørger for at suge diverse partikler, støv, træspåner osv. væk.

Alt til spånsugning i værkstedet

Spånsugere findes i mange forskellige design til forskellige behov. På de fleste spånsugere, kan du selv skifte filter efter behov og få ekstra spånsække med til. Gør dig selv en tjeneste og gør trædrejningen til en leg, hvor du ikke skal tænke på oprydningsarbejdet efter.

Hvad skal du overveje, når du skal vælge dit udsugningssystem?

De mange forskellige spånsugere kommer med forskellige størrelser sække, men også med forskel i hvor meget strøm den trækker. Det er også værd at holde øje med, hvilken motor der er i de forskellige spånsugere, så du kan finde en, der passer til lige præcis det behov, du har i dit værksted. 

Et udsugningsanlæg med højtryksudsugning er typisk det, du skal bruge for at få suget alle dine spåner og alt støvet op. Til de materialer, du producerer ved trædrejning, skal der typisk lufthastigheder til, der ligger på 20-40 m/sekundet - det kan ske at det kræver mere, da det kommer an på opgaven. 

Vil du være endnu mere sikker i arbejdet med trædrejning, skal du være opmærksom på, at der kommer mere end bare de åbenlyse træspåner ud af trædrejningen. For at få et helt komplet udsugningssystem til din trædrejning kan det være en fordel at montere en luftrenser til rummet. Den kan sørge for at tage det træstøv og andre skadelige partikler, der kommer ved trædrejning.

Her finder du også alt, hvad du ellers skal bruge til at bygge det helt perfekte udsugnings-setup til dit værksted. Tag f.eks. et kig på nogle af tingene her:

Der er meget mere hvad angår tilbehør til udsugningen, der kan hjælpe dig til at få dit drømme udsugningssystem.

Som en lille bonusinformation kan du med fordel bruge en drejejakke,når du arbejder med trædrejning. På den måde kan du holde dit tøj fri for de utallige træspåner, der ellers er nærmest umulige at slippe af med igen.

Et godt indeklima er vigtigt

Ordet indeklima dækker over blandt andet luftkvaliteten, men det dækker naturligvis også over de andre faktorer, der sikrer et godt indeklima såsom luft, høj luftfugtighed, varme, lys, røg, støj og partikler samt kemiske stoffer. 

Et godt indeklima sikrer din fremadrettede sundhed. Ved trædrejning arbejder du med tørt træ. Det støv, der bliver dannet ved det hurtigt-hvirvlende stykke træ, kan i værste fald være giftigt for dig. Det afhænger helt af, hvilken træsort du arbejder med. Derfor er det vigtigt at få bugt med svævestøvet, når det opstår

Brændbart støv

Det er vigtigt at sørge for, at få noget der kan suge støvet ud af luften. Idet der er tale om arbejde med træ, udgør det en fare for at få for meget brændbart støv i luften.

Er der for meget brændbart støv samlet i et lukket rum, kan du risikere, at der opstår det, der hedder en støveksplosion. 

Lydniveau

En anden ting, der påvirker dit indeklima, er lydniveauet, der hvor du sidder og arbejder. Derfor kan det også være en god ting at have med i dine overvejelser, når du skal vælge, hvilken udsugning der passer til lige præcis dit behov. Her kan blandt andet spånsugere fra CamVac anvendes, fordi de har et akustisk udtag til motoren i låget. Det gør altså, at det er muligt at føre lyden ud af det rum, du arbejder i. Det vil altså være med til at minimere larmen i værkstedet, hvor du sidder og arbejder.

Hvordan ved jeg om mit indeklima er godt?

Som oftest vil der opstå symptomer hos dig, hvis du befinder dig for længe i et indeklima, der ikke er særlig godt. 

Nogle af de symptomer kan være:

  • Irritation af øjne og slimhinder

  • Kvalme

  • Svimmelhed

  • Hovedpine

  • Unaturlig træthed

Der findes heldigvis en løsning på disse: et udsugningsanlæg til dit værksted. 

Råd og vejledning

Har du spørgsmål eller brug for rådgivning omkring brug eller valg af det forskellige udsugningsudstyr, eller har du andre spørgsmål om værktøj, er du mere end velkommen til kontakte os på telefon 66 15 50 40 eller skrive en e-mail til [email protected]. Vi bestræber os på at svare mails hurtigst muligt, men du er også velkommen i vores butik i Odense.