Facebook Pixel
Akku & elværktøj
Håndværktøj
Tilbehør & forbrug
Brands
Momentnøgler

Momentnøglen, det teknologiske vidunderværktøj

Den første momentlignende nøgle skulle efter sigende være opfundet i 1931 af en amerikaner. Det er selvfølgelig lidt af en streg i regningen, at et sådant værktøj ikke blev opfundet herhjemme, men vi priser os lykkelige over at kunne sidde med en momentnøgle i hænderne i dag.

For en momentnøgle er ikke blot et værktøj vi bruger til at skrue og stramme bolte og møtrikker med. En momentnøgle viser sig faktisk at være et mindre teknologisk vidunderværktøj, som kan indstilles til at opnå en bestemt spændingsværdi – eller tryk – på bolte og møtrikker. Dermed undgår du at stramme en bolt/møtrik for hårdt, som kan risikere at skade både bolten/møtrikken og materialet der skrues fast til.

Momentnøglen bruges også til at have en jævnbyrdig spændingsværdi på tværs af flere bolte/møtrikker. Sådan er du sikker på at opnå et resultat uden uregelmæssigheder.

Med en momentnøgle indstiller du nøglens spændingsværdi, hvilket typisk gøres i bunden af skaftet. Her drejes der indtil man rammer den Nm-værdi (Newtonmeter), man ønsker at spænde med. For det handler ikke altid om at spænde så meget man kan, men om at spænde akkurat nok.

Der er for eksempel forskellige spændeværdier til de forskellige fælge på biler. Stålfælge skal spændes med 9 kg (ca. 100 Nm) og alufælge med 11 kg (ca. 110-120 Nm). Med en momentnøgle kan du let og elegant indstille på skaftet, hvor stramt du vil spænde, målt i Nm.

Med andre ord er en momentnøgle et redskab, der giver kontrollen tilbage til mekanikeren, om du så er professionel, ildsjæl eller måske blot føler en trang til at gøre det selv. Momentnøglen er en fast del af værktøjsinventaret inden for den mekaniske industri og reparation, hvor det er vigtigt at alle dele, bolte og møtrikker, sidder som de skal.

Variationer af momentnøgler og sæt

Der findes mange forskellige momentnøgler. Med nogle nøgler følger en manuel kontrolenhed, som låser spændeværktøjet med en lille bolt. Det er også muligt at anskaffe sig en elektronisk momentnøgle, til de helt fine målinger og værdisætninger, eller måske blot til den digitale entusiast.

Skal du arbejde med cykler, anbefales det at du ser efter en momentnøgle, der går op til 20 Nm, hvorimod, hvis du skal beskæftige dig med biler, så er det bedre med en momentnøgle, der går op til 30 eller måske helt op til 50 Nm. Vi fører også nøgler der går op til 300 og 500 Nm. Se eventuelt mere på vores hjemmeside for information om de forskellige momentnøgler vi fører.

Du kan også få momentnøglesæt, som sikrer dig at du er klædt på til at stramme de fleste bolte og møtrikker. Med et sæt, som for eksempel med dette sæt til betonskruning fra Wera, undgår du at havne i en situation, hvor du ikke kan spænde lige præcis den møtrik fast.

Wera har også lanceret et momentnøglesæt specifikt designet til det cyklende menneske. Med Wera Bicycle Set Torque 1 er du godt klædt på til diverse uforudsete hændelser på landevejen, såvel som hjemme i værkstedet. Dette sæt får du også i en kompakt og robust kanvasbeholder, som er let at have med sig overalt.

Momentnøgler med ekstra funktioner

Der findes derudover også momentnøgler, hvor der er en omskifterbolt, så du nemt kan skifte skrueretning. Med denne funktion i værktøjet, slipper du for en masse besvær. Wera har også en serie af momentnøgler, hvor der følger en skraldefunktion med i momentnøglehovedet, hvilket yderligere letter skrue- og strammeopgaven. Det samme gælder Teng Tools. Dermed får du med et simpelt tryk adgang til både højre- og venstredrejning i det samme værktøj.

Med Weras serie følger også en hør- og mærkbar udløsningsmekanisme, når den indstillede momentværdi nås, så du med det samme er klar over at du har nået din ønskede

Med omskifterbolt og skraldefunktion slipper du for at dreje arm og krop i en besværlig vinkel, hvor værktøjsproducenterne har sørget for at gøre det lettere for dig, for eksempel at skifte dæk og fælge, på henholdsvis bil og cykel.

Kalibrering af momentnøgler

En momentnøgle kommer oftest kalibreret fra producentens side, men det er vigtigt løbende at få dine momentnøgler kalibreret, for at være sikker på at værktøjet fungerer som det skal i henhold til de internationale standarder jævnfør DS/EN ISO 6789-1:2017.

Med hyppig kalibrering – minimum en gang om året – er du sikker på at dine momentnøgler bibeholder deres præcise måleevner. På den måde er du sikker på at får et korrekt og nøjagtigt resultat hver gang, så du ikke risikerer at spænde for meget eller for lidt.

Det er muligt at kalibrere sine momentnøgler selv, men der findes også muligheder for at få dem kalibreret hos professionelle ved diverse servicecentre.

Med en momentnøgle følger også en anden vigtig huskeregel, udover de løbende kalibreringer. En momentnøgle bør kun bruges til at spænde bolte og møtrikker i, den bør ikke bruges til at løsne dem igen, da dette kan beskadige materialet der arbejdes i.

Momentnøgler hos Dorch & Danola

Hos Dorch & Danola fører vi flere kendte brands af momentnøgler, hvor blandt andet Teng Tools plus-serie kan anbefales. Teng Tools producerer i øvrigt en bred vifte af forskellige redskaber og værktøj i høj kvalitet. Det samme gælder Wera, der ikke blot tilbyder momentnøgler og sæt, men også skruetrækkere, bits og meget andet relateret til skruearbejde.

Det er selvfølgelig heller ikke en dårlig ide at have flere momentnøgler til flere opgaver i værkstedet. Med en eller flere momentnøgler inden for din rækkevidde, er du garanteret et præcist og sikkert arbejde med ømtålelige materialer.

Råd og vejledning

Har du spørgsmål eller brug for rådgivning omkring brug eller valg af momentnøgler, eller har du andre spørgsmål om værktøj, er du mere end velkommen til at kontakte os på telefon 66 15 50 40 eller skrive en e-mail til [email protected]. Vi bestræber os på at svare mails hurtigst muligt, men du er også velkommen i vores butik i Odense på Ove Gjeddes Vej 7.