Facebook Pixel
ddm1_214.jpg

4 ting du skal overveje, inden du køber en drejebænk til træ

Udgivet af: Udgivet i: Seneste nyheder, Alt til Trædrejning Dated: 10. februar 2022

Har trædrejning fanget din interesse? Er du blevet tryllebundet af det roterende træ og dets mange egenskaber og muligheder? Så er det måske på tide, at du skal ud og købe din første drejebænk til træ. Men det kan være svært at finde ud af, hvilken en bænk der passer til dig, dit værksted, dit budget og dine ambitioner. Det hjælper vi med her.


”Hej, jeg er ny til trædrejning og skal købe min første drejebænk. Hvilken en kan du anbefale?”


Det spørgsmål støder vi ofte på. Og hver gang starter en lavine af spørgsmål. For der er ikke ét entydigt svar på, hvilken drejebænk der er god til en nybegynder. Den ’rigtige’ bænk til dig er et samspil mellem dine behov, din pengepung og din plads. Her kan du blive lidt klogere på, hvad du skal overveje, inden du køber en drejebænk.

1. Kapacitet på drejebænken

Der er stor forskel på, hvor store emner du kan dreje på de forskellige drejebænke. Kapaciteten over vangen (fra centre og ned til vangen) og mellem centrene afgøres af både drejebænkens størrelse og motorens kraft. Når du skal afgøre, hvilken størrelse bænk du skal bruge, skal du gøre op med dig selv, hvad du gerne vil udforske med dit drejeeventyr.
Er din store passion at dreje kuglepenne, vinpropper, æsker og andre smågenstande, har du ikke nødvendigvis behov for en stor drejebænk med høj kapacitet. Her kan du nøjes med en mindre model eller måske en bordmodel som for eksempel:

Vil du i stedet dreje emner med en stor diameter, er en bænk med høj kapacitet vigtig. Desuden kan det være en fordel at vælge en bænk med mulighed for udvendig drejning, hvis du skal dreje helt store diametre. Det kan for eksempel være en model som:


2. Motorkraft

Alle drejebænke er udstyret med en motor. Ja, og heldigvis for det, så du slipper for at dreje med håndkraft. Men størrelsen (altså styrken) på motoren er forskellig fra bænk til bænk. Dit valg af drejebænk afhænger i stor grad af, hvor meget kraft du har brug for. Og det afhænger af, hvad du skal dreje på din bænk. Og så er vi faktisk tilbage til punkt nummer 1 igen.

De to ting hænger nemlig uforligneligt sammen. Men det giver jo faktisk god mening. For skal du dreje små emner, hvor drejeprocessen er mere skånsom både i forhold til belastning af vægt og tryk med drejejern, så kræver det ikke meget saft og kraft fra en motor. Skal du derimod dreje store emner, der er tunge og som kræver mere håndkraft og tryk med drejejernet anbefaler vi klart, at du ikke går på kompromis. Vælg her en drejebænk til træ med en stærkere motor.

Laguna Tools Revo 1216

1 hK

JET JWL1221 VS

1 hK

Laguna Tools Revo 2436

3 hK

3. Plads

Måske er du så heldig, at konen er gået med til at omdanne garagen til et værksted eller endda bygge et værksted i haven. Måske har du kun fået bevilliget et hjørne ude i skuret til din nye hobby. Og det er faktisk ikke helt irrelevant, hvor meget plads du har, når du skal give den gas med trædrejning. Det er der flere grunde til.

Den indlysende er, at du selvfølgelig skal have plads til selve drejebænken. Generelt anbefaler vi, at der skal være tilstrækkeligt med plads foran maskinen til, at du kan betjene maskinen på alle relevante sider. Der bør også være lidt plads bag ved maskinen, så du nemt kan komme til, når der skal foretages justeringer og vedligeholdelse. Med nok plads i rummet, får din krop også din bedste ergonomiske arbejdsforhold så du undgår dårlige arbejdsstillinger.

En vigtig del af trædrejning er udsugning. Træ er et naturmateriale. Og ligesom når du arbejder med andre naturmaterialer som sten, er det vigtigt at beskytte dig selv mod de partikler, de udskiller. Det gør du med effektiv udsugning. Og så hjælper det da også på at mindske oprydningsarbejdet til senere.

Skal du have plads til udsugning inde i det rum, din drejebænk skal stå i? Så skal du også tage det med i betragtning, når du vurderer, hvor stor en bænk du har plads til.


4. Budget

Som du måske har indset nu, er der stor sammenhæng mellem de 4 punkter, vi har samlet her. De afhænger faktisk i stor grad af hinanden. Og her er budget også en stor faktor for, hvad du kan forvente dig af din kommende drejebænk til træ.

Måske er du meget jysk i din tilgang til penge, men vi siger det en gang for alle. Forvent ikke at få en førsteklasses drejebænk + tilbehør til 5.000 kroner. Kvalitet og kvantitet koster penge. Hvis du vil dreje store skåle, så kommer dit trædrejereventyr til at blive en dyrere fornøjelse, end hvis du vil bruge tiden i værkstedet på mindre nipsting.

Jo større behov, jo større kapacitet, jo større motor, jo større drejebænk og dermed jo dyrere drejebænk. Så enkelt er det.

Og HUSK! Du skal bruge andet end blot en drejebænk til trædrejning. Hav plads i budgettet til at købe det rette tilbehør som for eksempel gode værnemidler.

Vores tip:

Gør op med dig selv, hvor din smertegrænse går. Lad være med at gå på kompromis med dit valg af drejebænk, fordi du er begrænset af et budget. Du har sikkert lavet dumme køb før på baggrund af økonomisk indflydelse frem for fornuft. Vi har kun ét råd: Lad være!

Brug lidt længere på at spare på til den rigtige bænk. Pengene vil være godt givet ud i sidste ende.