Facebook Pixel
ddm1_204.jpg

Sig hej til Pfeil! Snittekniv fra Schweiz

Udgivet af: Udgivet i: Seneste nyheder, Alt til Trædrejning Dated: 1. april 2022

Kender du følelsen? Du står i værkstedet, og kigger på din gamle, slidte snittekniv, og vil egentlig gerne bare have nogle nye? Så kan vi heldigvis hjælpe dig! Vi har nemlig fået Pfeil ind som en del af vores sortiment.


Sig hej til Pfeil! Snittekniv fra Schweiz

Kender du følelsen? Du står i værkstedet, og kigger på dine gamle, slidte snitteknive, og vil egentlig gerne bare have nogle nye? Så kan vi heldigvis hjælpe dig! Vi har nemlig fået Pfeil ind som en del af vores sortiment. 

Men hvem er Pfeil, og hvorfor skal du vælge snitteknive fra lige netop dem?

Hvem er Pfeil?

Pfeil er en traditionsrig familieejet virksomhed fra Schweiz. De startede allerede tilbage i 1902. Dengang var det dog ikke snitteknivene, der var gang i. I stedet for var fokus på knive til professionelle samt knive til kirurgiske formål. Det var først i 1942, at de begyndte at producere udskæringsknive. I dag har de et varekatalog på over 600 enheder.

Deres logo er en smuk afbildning af deres navn, der oversat til dansk betyder pil.


Pfeil snittekniv?

Det skal du, fordi de er blandt de bedste. Det var det korte svar. Det længere og mere grundige svar er:

Pfeil er som nævnt en familieejet, traditionsrig virksomhed. Knivene er lavet i et smukt, stilrigt design med Pfeils logo på hvert enkelt stykke værktøj. Med det logo er du garanteret kvalitet - og så ser det godt ud. 

Kvaliteten er uden tvivl en af de ting, der sælger de her stykker værktøj. De er lavet af en speciel slags stål, der giver dem den styrke, de skal bruge til at skære igennem træ. Udover det, så kommer de altså knivskarpe (blink blink) lige ud af indpakningen. Det betyder kort og godt, at du kan gå i gang med dit næste projekt, lige så snart du får dem i hånden.

En snittekniv i lækkert design

Designet er gennemtænkt: De er lavet ud fra principper om miljøvenlighed og ergonomi. Håndtagene er lavet i en ottekantet form, der sikrer, at snitteknivene ligger godt og sikkert i hånden. Og som en af mulighederne for at mindske det aftryk de sætter på miljøet, så bruger de træ der er hjemmehørende i Schweiz.

Et andet godt bud på en god snittekniv, er fra den svensk baserede virksomhed Morakniv, der på samme vis leverer kvalitetsknive til både friluftsbrug og snitterier.


Hvad betyder skriften på Pfeils snittekniv?

Når du står med knivene i hånden eller ser dem på nettet, så vil du måske lægge mærke til, at der udover Pfeils logo også står noget andet. Der kan stå et bogstav og to tal, medmindre det er et mere niche stykke værktøj, så har de et andet system. Mest almindeligt er dog kombinationen af et bogstav og to tal. f.eks. L 14/1

Bogstavet
Her er der tre muligheder:

Intet bogstav
D
L
Er der ikke noget bogstav, betyder det, at det enten er en standard eller en meget stærk snittekniv. 

Står der et D, betyder det, at det er en udskæringskniv af medium størrelse.

Er der et L, betyder det, at det er et “palm carving værktøj”. Det vil sige, at du kan drive det med håndkraft i stedet for at skulle bruge en hammer.

Første tal
Det første tal giver dig profilen af klingen. Her gøres deres forskel på fem forskellige ting:

1
2-11
12-14
25
Måske står der også et bogstav
Står der et 1-tal, betyder det, at det er en lige linje, der er ikke nogen kurver eller andet.

Er det et tal mellem to og 11, har det en kurve. Jo højere tallet er, jo dybere en kurve har kniven. 

12-14 viser dig, at det er V knive. 

Har den nummer 25, så har kniven en omvendt kurve.

Og sidst men ikke mindst, så kan der stå et bogstav efter det første tal. Et s eller et a. Står der et “s”, betyder det, at kanten er skæv. Står der et “a” betyder det, at hulningen er skeformet. 

Andet tal
Det andet tal giver dig bredden på klingen. Her måles der fra den ene tip til den anden. Jo lavere tallet er, desto mindre/smallere er kniven. 


Hvad bruger du så de forskellige snitteknive til?

Pfeil Rosenkniven er en Kerb 1 eller en Rosenmesser. Den her kniv er egnet til udskæring af diverse mønstre - både de geometriske, men også ting som simple blomster. 

Pfeil Tarsokniven er en Kerb 10 eller en Tarsomesser. Den kniv er velegnet til at skære smalle vinkler og hjørner. 

Detalje udskæringskniv er en Kerb 11 eller en Detailschnitzmesser. Den her kniv er altså velegnet til de små detaljer. Den er brugt meget til, når du skal skære små detaljer i f.eks. ansigter.

En drawknife, trækkniv, eller en båndkniv. Ja, kært barn har mange navne, er en kniv med et håndtag i hver ende af klingen. Den trækker du imod dig for at fjerne ekstra træ. De er især gode til at lave den udhulning, du blandt andet ser i en stol.

Skekniven bruges, som navnet antyder, til skeer. Den er god til at lave den slags fordybninger, der lige netop gør en ske til en ske. Her gør de en smule forskel i, hvilken vej klingen skærer, om det er højre eller venstre. 

Er klingen vendt mod venstre, er den egnet til en højrehåndet person, der trækker kniven mod sig selv, eller en venstrehåndet der snitter væk fra sig selv. 

Vender klingen den anden vej, er det naturligvis omvendt, så det er en personlig sag, hvad man foretrækker.