Facebook Pixel
ddm1_61.png

Vælg den rigtige båndsavklinge til træ

Udgivet af: Udgivet i: Seneste nyheder Dated: 29. juni 2022

Produktguide: Der er flere faktorer, man skal tage hensyn til, når man skal vælge den rigtige båndsavklinge.

Vælg den rigtige båndsavklinge

Når man skal vælge den rigtige båndsavklinge, skal man tage hensyn til følgende faktorer:

Materiale
Længde
Bredde
Tykkelse
Tænder

Materiale

Man skal vælge savklinge ud fra, hvilket materiale der skal skæres/saves. Savklinger fås nemlig i forskelligt materiale: værktøjsstål/kulstofstål, BI metal, cementeret hårdmetal og diamant.

Når det kommer til at skære træ og Ikke-jernholdige metaller er tandhærdede kulstofstålblade (værktøjsstål) det mest almindelige valg.
I forhold til ydeevne og økonomi er dette materiale det optimale valg. Kulstofstålklinger fra Luna har en udviklet tandgeometri for den bedste ydeevne, og de giver fine snit.

Længde

Det er den pågældende maskine, der bestemmer, hvor lang en båndsavklinge skal være. Dette er normalt angivet på maskinen eller i den medfølgende manual.
Hvis længdeoplysningerne mangler, finder man sikrest længden ved at skære savklingen, der sidder i maskinen, op og måle den. Det er nemlig ikke så nemt at måle bladet, mens det stadig sidder i saven.
Alt efter hvor mange indstillingsmuligheder, der er på maskinens drivhjul, kan længden af ​​båndsavklingen justeres. Længden skal være så tæt på midten som muligt.

Ved bestilling skal oplysninger om savbåndets minimum og maksimum længde så vidt muligt oplyses.

Forskellige antal tænder (TPI) på båndsavklingerne kan resultere i, at den reelle længde efter sammensvejsning afviger noget fra den bestilte længde. Dette skyldes tandmatchingen i svejsefugen.

Bredde

Bredden af ​​savklinger til lodrette båndsave er ret fleksibel.
Vælg en så bred klinge som muligt. Fordelen ved en bredere klinge er, at stabiliteten øges, mens en smallere klinge i stedet forenkler træet ved kontursavning.
Se billede til højre af bredde i forhold til mindst mulig kontur-radius.

Tykkelse

Fordelen ved en tykkere klinge er, at stabiliteten øges.
Små maskiner kræver dog tyndere klinger, da hjuldiameteren på disse maskiner er små. Små hjuldiametre i kombination med tykkere klinger øger risikoen for slid på klingen.

Tænder

Tanddelingen måles i tænder pr. tomme, TPI, eller angives som en tandafstand, der fortæller, hvilken afstand der er mellem savklingens tandstikker. Finere tænder, flere tænder pr. tomme, giver et finere snit og et bedre resultat ved små kontursavninger.
Et godt universalblad for træ er 6 TPI for mindre maskiner og tyndere klinger og 4 TPI for større og tykkere klinger.

Her kan du se vores udvalg af båndsavklinger.

Og du kan se vores udvalg af båndsave.