Facebook Pixel

Vores fysiske butik holder lukket i uge 29 & 30. Webshop, telefon, mail og afhentning er stadigvæk muligt.

Akku & elværktøj
Håndværktøj
Tilbehør & forbrug
Brands
Båndpusere & båndslibere

Båndsliber til hurtig og effektiv slibning

Slibning er en vigtig, men ofte kedsommelig og fysisk hård del af det at arbejde med træ. I hvert fald hvis du vælger at slibe løs med sandpapir og håndkraft. Men bare rolig, båndsliberen har din ryg. Med en båndsliber kommer du nemlig hurtigt og effektvt igennem slibningen af større overflader, karme, gulve og meget mere. Med hvad er en båndsliber? Og hvilke tanker skal du gøre dig, inden du køber din nye bedste slibeven?

Hvad er en båndsliber?

En båndsliber eller båndpudser er en slibemaskine, der bruges til effektiv slibning af træ. Den er designet til at slibe træ hurtigt og effektivt, hvor andre slibemaskiner som excentersliber eller rystepudser ikke kan følge med. Det er altså en kraftig slibemaskine, der kan klare de opgaver, der kræver lidt ekstra håndelag. Skal du for eksempel slibe større træoverflader som døre eller bordplader, der er mere hårdføre end små og skrøbelige træprojekter, så er en båndsliber et godt valg. Det går både hurtigere og gør arbejdet lettere, hvis du bruger en båndsliber til disse projekter.

Hvordan virker en båndsliber?

Båndsliberens navn giver formentlig et prej om, hvordan slibemaskinen fungerer. En båndsliber består af to tromler, der er placeret i hver sin ende af maskinen. Tromlerne fører et stykke slibebånd rundt og rundt. Nu kan du formentlig gætte, hvor båndsliberens navn kommer fra. Da slibebåndet føres rundt om tromlerne i en konstant bevægelse, vil det område, du skal slibe, blive udsat for konstant slibning. På den måde er en båndsliber en mere effektiv slibemaskine. På en båndsliber er der en større slibeoverflade end på andre slibemaskiner. Det betyder, at båndslibere nemt kan klare større slibeopgaver, og at du hurtigere kommer i mål med din slibning.

Hvad bruger man en båndsliber til?

Grundet båndsliberens store slibeoverflade er den især god til plane overflader som for eksempel bordplader, planker, gulve og andre overflade, der har en jævn og flad struktur. Båndsliberen er god til mange forskellige formål. En af de ting, den egner sig rigtig godt til, er at fjerne malingrester på træoverflader. Du har måske før prøvet at bakse med at fjerne grimme malingrester fra store overflader. Så ved du også, hvor trættende et projekt det ofte ender med at være. Med en båndsliber kommer du nemt i mål med overfladeslibningen og får helt blanke og glatte overflader.

En båndsliber har dog flere anvendelsesmuligheder. Udover store træoverflader egner den sig også til mindre opgaver. Det gælder for eksempel, hvis du har en dør eller et vindue, der ikke kan lukke. Med en båndsliber kan du hurtigt slibe karmen eller døren/vinduet til, så du får et perfekt fit. Båndsliberen er genial til at forme dit træ, når det drejer sig om små justeringer. I stedet for at skære små besværlige stykker af træet, kan du med en båndsliber blot slibe en form på dit træ.

Du kan selv afgøre, hvilke projekter båndsliberen skal kunne bruges til. Det afhænger nemlig til dels af, hvilken type sandpapir du vælger at bruge. Dit valg af sandpapir bør være dikteret af, hvilken type opgave du skal lave. Skal du grovslibe en dør fri for malingrester eller slibe pletter af dit træ, så er det en god ide at vælge en grov type sandpapir, da det skaber en mere effektiv slibning. Skal du til gengæld bruge din båndsliber til at give din overflade det sidste touch, så skal du gå efter en finere korn på dit sandpapir. Sandpapirets korn og dermed grovhed er angivet på sandpapiret med et nummer. Jo lavere nummer, jo grovere er sandpapiret.

 

5 råd til at vælge den rette båndsliber

Er du på udkig efter din første båndsliber? Eller trænger din gamle sag til en opgradering? Så er der nogle ting, der er gode at have i baghovedet, når du skal købe en båndpudser. Her giver vi dig 5 ting, som er værd at overveje, inden du køber din nye båndsliber. 

En båndsliber med et godt greb

Det er altafgørende, at den båndsliber, du vælger, har et godt og ergonomisk håndgreb. Der skal være god balance mellem håndtagene, og så skal de være behagelige at holde på. Det er desuden en fordel, hvis der er skridsikker belægning på håndtagene. Du vil formentlig også finde ud af, at det er en god ide at vælge en båndsliber, der ikke er for tung, da den kan blive anstrengende at stå og arbejde med i længere tid af gangen.

Wattstyrke i en båndsliber

Som nævnt tidligere er en båndsliber et effektiv og stærk slibemaskine, der gør slibningen til en leg. Men for at båndsliberen kan yde sit bedste, kræver det, at den er udstyret med så mange watt som muligt. Her er power nøgleordet. Skal du primært bruge båndsliberen til mindre slibeopgaver, er det selvfølgelig mindre relevant med mange watt. I samme ombæring er det en god ide at have i baghovedet, hvilken slags opgaver du skal bruge båndsliberen til. Er det primært store, plane overflader, er det en fordel med en båndpudser med en stor slibeflade både i længden og bredden.

Nem og sikker betjening af maskiner

Det gælder for alle maskiner, at det skal være nemt og bekvemt at betjene og bruge udstyret. Og så skal det være sikkert. Derfor er det vigtigt, at start-/stopknappen er placeret, så den er let tilgængelig, både mens du bruger båndsliberen, og inden du starter. Det samme gælder for knappen til hastighedsregulering, som du skal kunne tilgå, mens du bruger maskinen uden, at maskinen bliver til fare for dig eller dine omgivelser.

I forlængelse af det er det en fordel med en båndsliber, hvor du kan indstille hastigheden. Med hastighedsregulering kan du bruge maskinen til både grove og fine opgaver alt efter, hvilken hastighed du vælger at slibe med.

Båndslibere med Savsmuldsbeholder

Der opstår en masse støv og skidt, når der slibes. Støvet er hverken sundt for dig at indånde eller godt for indemiljøet. Og så giver det et forfærdeligt oprydningsarbejde i hele rummet, når støvet har lagt sig på alle overflader. Derfor er det en god ide at vælge en båndsliber med savsmuldsbeholder, så støvet opfanges undervejs.

Nem adgang til udskiftelige dele på båndslibere                       

Slibepapir holder ikke for evigt. Så selv om du måske altid bruger slibebånd med samme kornstørrelse, så vil du få behov for at udskifte slibebåndet. Derfor er det vigtigt, at der er nem adgang til at skifte essentielle dele på båndsliberen. Det gælder også, når du skal skifte kul på maskinen. Så køb båndsliber hvor du nemt kan tilgå de udskiftelige dele.

Vælg den rette model for dig

En båndsliber findes i mange forskellige versioner og udformninger, der hver især har forskellige egenskaber. Derfor skal du, inden du køber, gøre dig nogle tanker om, hvilke behov du egentlig har. Vi har snakket meget om den ’traditionelle’ båndsliber, der er håndholdt og kan føres rundt på forskellige overflader. Men der findes et hav af kombimaskiner, statiske og flytbare båndslibere.

Nogle båndslibere findes som kombimaskiner, hvor båndsliberen er sat sammen med en anden slibemaskine som for eksempel en bænksliber eller rondelsliber. Her er båndsliberen statisk og kan ikke rykkes rundt, som du ønsker. Denne type båndsliber egner sig blandt andet til, når du skal slibe mindre emner eller forme et stykke træ.

Båndsliberene findes også med et smallere slibebånd til dig, der gerne vil slibe direkte på dit emne, men ikke skal slibe en stor overflade. På mange mindre slibemaskiner kan du desuden ofte rotere maskinens hoved, så du kan komme til i mindre tilgængelige områder.

En båndsliber kan også bruges til andre materialer end træ. Arbejder du meget i metal, er en båndsliber til metal det rette valg til dig. Her skal du være opmærksom på, at den båndsliber du vælger, er kraftig nok til det arbejde, den skal udføre. Og ligesom med båndsliber til træ er det her også en fordel, hvis du kan regulere hastigheden på den båndpudser, der skal være dit foretrukne valg i fremtiden.

For at finde den slibemaskine der passer bedst til dig og dine behov, er det altså en god ide, hvis du gør dig nogle tanker om, hvad du skal bruge en slibemaskine til. Så handler det blot om at vælge en model, der lever op til dine krav og ønsker. På den måde sikrer du, au du finder den bedste båndsliber til dig.

Råd og vejledning

Har du brug for rådgivning eller har spørgsmål omkring valg af båndsliber eller andre former for værktøj, så er du altid velkommen til at kontakte Dorch & Danola. Dette gør du enten på telefon 66 15 50 40 eller ved at skrive en e-mail til [email protected]. Vi bestræber os på at svare mails hurtigst muligt, men du er også velkommen i vores butik i Odense. Her udfører vi også reparationer samt har salg af reservedele.