Facebook Pixel

Vores fysiske butik holder lukket i uge 29 & 30. Webshop, telefon, mail og afhentning er stadigvæk muligt.

Akku & elværktøj
Håndværktøj
Tilbehør & forbrug
Brands
Rundsave

Med en rundsav får du et alsidigt værktøj til, der kan bruges til mange forskellige skæreopgaver. Men en rundsav kommer i mange typer med forskellige funktioner, så inden du shopper løs i lækre rundsave, er det en god ide lige at overveje, hvilken rundsav der er bedst til dine behov. Læs med her og bliv klogere på rundsaven, dens funktioner og forskelle, og hvad du skal tænke over, inden du køber en rundsav.

Hvad er en rundsav?

En rundsav er en smart håndholdt sav, som især er nyttig til at skære helt præcise snit i forskellige materialer som sten, metal, træ, plastik og mere. Da rundsaven er mobil og ikke statisk placeret et sted i værkstedet, og da den kan bruges til mange forskellige materialer, er det en yderst alsidig maskine, der kan bruges til en lang række projekter.

Rundsaven skærer med en rund klinge, der fremføres med roterende bevægelser. Grundet rundsavens cirkelformede klinge egner den sig især godt til at lave lange, lige og præcise snit. Alt efter hvilken type klinge du monterer på din rundsav, vil den være egnet til forskellige skæreopgaver.

Hvad bruges en rundsav til?

Rundsaven er en alsidig skærende maskine, der kan bruges til mange forskellige opgaver. Der findes rundsave, der er eget til at skære i forskellige materialer som træ, gips, plast, aluminium, krydsfinér, gulvlaminat og meget andet. Men især til opgaver i træ kan alle rundsavens anvendelsesmuligheder komme til sin ret.

Saven er blandt andet god til opgaver som:

  • Lige, præcise udskæringer i plant træ
  • Hurtig afkortning af emner
  • Langsflækning af plader
  • Geringsudskæringer

Især sidstnævnte opgave egner rundsaven sig yderst godt til. Mange rundsave er nemlig udstyret med en funktion, så de kan kippes fra 0 til 45 grader.

Hvilken rundsav skal jeg købe?

En rundsav er ikke ’bare’ en rundsav. De findes nemlig i mange forskellige udformninger med forskellige evner, funktioner, styrker og til forskellige projekter og materialer. Men først og fremmest skal du kende til de mest gængse rundsave, der findes på markedet og starte med at tage stilling til, hvilken en af de typer, der passer bedst til dit behov og dine ønsker.

Sådan vælger du den rette rundsav

Rundsav med ledning

Generelt er en rundsav med ledning en billigere og mere sikker løsning end andre rundsave. Det er den blandt andet, fordi du med en ledning er sikker på hele tiden at kunne arbejde uafhængigt af strøm på din maskine. Det kræver selvfølgelig, at du ofte skal bruge saven et sted, hvor du er i nærheden af et strømstik. Med en elektrisk rundsav får du ofte meget kraft for pengene. Til gengæld skal du gøre op med dig selv, om du kan leve med ledningen og ikke er afhængig af at kunne tage din rundsav med dig rundt, hvor muligheden for strømtilførsel er uvist.

Rundsav med batteri

En rundsav på batteri også kendt som en akku rundsav er modsat en rundsav med ledning ikke begrænset af et behov for at skulle kobles til en strømforsyning. Da rundsaven ikke er afhængig af at være sat til strøm, men derimod drives af et indbygget batteri, er den yderst fleksibel og kan medbringes til projekter rundt omkring i huset eller på arbejdspladsen.

Med en rundsav akku skal du blot tænke over, at batteriet har en begrænset driftstid, inden den kræver en opladning. Mange rundsave er dog efterhånden udstyret med et yderst stærkt og optimeret batteri, der kan klare mange skæreopgaver på en enkelt opladning. I en test demonstrerer Milwaukees M12 rundsav blandt andet, at den kan klare 170 snit i 100mm reglar på kun én opladning.

Hvad er forskellen på en dyksav og en rundsav?

Du er formentlig stødt på en dyksav i din jagt på den helt rigtige rundsav. Men hvad er det egentlig, der adskiller en dyksav fra en rundsav foruden navnet? Og det er måske netop i navnet, at den største forskel på de to maskiner skal findes. En dyksav kan nemlig, som navnet antyder, dykke sin klinge ned og starte en skæring på et hvilket som helst sted i træet. Du er altså ikke begrænset af at skulle skære igennem dine materialer og kan bruge dyksaven til flere opgaver.

Ulempen ved en dyksav er, at den ofte er en dyrere investering end en rundsav. Skal du op og have en dyksav i samme kvalitet som en god rundsav, så kræver det, at du er villig til at bruge flere penge. Men ligesom med en rundsav kan du både få dyksave med ledning eller som akku, hvilket har betydning for prisen.

Sådan vælger du den rette rundsav

Nu har du lært lidt om, hvilke forskellige typer af rundsave der findes på markedet. Og selvom det lyder nemt, så er der mange flere ting, du skal tage stilling til, inden du vælger din nye håndrundsav. Vi gennemgår nogle af de mest gængse overvejelser, du bør have, lige her.

Kraft og placering

Som vi nævnte ovenfor, findes der overordnet to forskellige slags rundsave – en med ledning og en med batteri. Det første, du skal gøre op med dig selv, er, hvilke krav du har til din rundsav. Skal den primært bruges i et velkendt område, der ikke kræver meget fleksibilitet, men til gengæld en stærk motor, så er en rundsav med ledning formentlig det oplagte valg. Er du til gengæld afhængig af, at du kan tage din rundsav med rundt omkring og skære lige der, hvor du er? Så er en rundsav med batteri måske det bedste valg for dig.

Batteri og lader

Vælger du en rundsav med batteri, er der nogle ting, der er gode at overveje i den forbindelse. Batteriets ydeevne og levetid har stor indvirkning på, hvilke materialer du kan bruge den til, og hvor længe maskinen kommer til at holde. Har du brug for stor kraft, bør du formentlig investere i en rundsav med et stærkt batteri eller stor kapacitet. Vær desuden opmærksom på, om det er nemt at aflæse batteritilstanden på maskinen, så du hele tiden kan holde den klar til brug.

Godt håndgreb

Som med alle andre maskiner er det vigtigt for komforten og sikkerheden ved brug, at du har et ordentligt tag på maskinen. En rundsav (og generelt alle slibende og skærende maskiner) er ikke legetøj. De kan være til fare, hvis de ikke håndteres korrekt. Derfor er det vigtigt, at du køber en maskine, som du har et ordentligt greb på. Her kan du med fordel se efter en maskine, der blandt andet er udstyret med en skridsikker belægning på håndtagene.

Undgå støv på hele arbejdspladsen

Når du skærer i et materiale, forsvinder den del, du skærer væk. Men den del forsvinder ikke bare ud i den blå luft. Nej, i stedet ligger den sig som fint træstøv rundt i hele det arbejdsområde, du befinder dig i. Og det er både dårligt for dit helbred, for indeklimaet og for det efterfølgende oprydningsarbejde. Men det kan du undgå, hvis du går efter en rundsav, der har mulighed for tilslutning af en støvsuger.

Gør det nemt med smarte funktioner

Jo flere relevante funktioner en rundsav er udstyret med, jo nemmere er den at arbejde med. Der er flere elementer, du kan kigge efter, når du skal købe en rundsav, hvis den skal være så brugervenlig som muligt. Det er blandt andet en fordel, hvis rundsaven er udstyret med en spindellås. Det sikrer, at klingen nemt kan skiftes med kun én nøgle. Tjek også, om dybdeskalaen og vinkelindstillingsskalaen på maskinen er letlæselig. Det gør indstillingen meget nemmere.

På rundsave sidder der en sikkerhedsskærm over klingen. Den skærm skal glide ubesværet væk og komme hurtigt på plads igen. En anden fordel er at vælge en rundsav med LED-lys eller laser. Det gør det meget nemmere at skære helt lige.

Pris

Generelt når du skal investere i noget nyt, er det vigtigt, at du har gjort op med dig selv, hvad du er villig til at bruge af penge. Har du ikke en fornuftig idé om, hvad du kan få for pengene, kan det ende med at spænde ben for dig selv, og du ender uden et køb. Derfor er det vigtigt at overveje, hvilke funktioner du har brug for i din rundsav og undersøge, hvordan markedet ser ud prismæssigt for en maskine, der kan netop de ting, din skal kunne.

Mini rundsave til de små saveopgaver

En mini rundsav er et dejligt værktøj, at have ved hånden, når der arbejdes på opgaver mindre formater. Rundsaven er an allround maskine, der kan anvendes til mange forskellige materialer. Rundsaven kan indstilles i dybden alt efter det materiale den bruges i, og til hvilke formål. Det er en robust sav og fås i mange forskellige størrelser og med forskellige funktioner, klinger og skæredybder.

Stort udvalg af akku rundsave

Vi tilbyder akku rundsave i mange forskellige størrelser og med forskellige funktioner, klinger og skæredybder. Oftest kan der tilsluttes en støvsuger og der leveres typisk et parallelanslag til at styre saven med. Vi forhandler desuden et stort udvalg af tilbehør til rundsaven. Rundsaven fås som en akku maskine, der er batteridrevet, men den fås også med ledning til de mere krævende arbejdsopgaver. Hos Dorch & Danola finder du et stort udvalg af akku rundsave hos nogle af de mest anerkendte mærker, heriblandt blandt andet FestoolBoschMetaboMilwaukee og Mafell

Køb dyksave med batteri

Hos Dorch & Danola finder du både akku rundsave og dyksave i højeste kvalitet. En dyksav betragtes også som en opgradering af rundsaven, da dyksaven er nemmere og hurtigere at arbejde med. Desuden er den lettere at opnå præcision med. Dyksaven gør det nemt at save helt lige snit og giver mulighed for at starte et nyt snit midt på en plade. Ved dyksaven sænkes klingen midt på en plade og saven kan lægges i skinnen inden man sænker klingen. Med en akku dyksav er du ikke afhængig af at have en stikkontakt i nærheden og er dermed mere fleksibel ved din arbejdsopgave. Dyksaven fås som en akku maskine, der er batteridrevet, ligesom rundsaven, men den fås også med ledning til de mere krævende arbejdsopgaver. 

Råd og vejledning om akku rundsave

Har du spørgsmål eller brug for rådgivning angående vores akku rundsave eller dyksave? Så er du mere end velkommen til at kontakte os på telefon 66 15 50 40 eller skrive en e-mail til [email protected]. Vi står også altid klar til at hjælpe dig i vores butik i Odense.

Hvis din akku rundsav skulle gå i stykker, er vi også klar til at hjælpe dig. Vi reparerer alle kendte akku maskiner på vores eget serviceværksted. Du kan på linket her læse mere omkring: reparation af akku-værktøj