Facebook Pixel

Vores fysiske butik holder lukket i uge 29 & 30. Webshop, telefon, mail og afhentning er stadigvæk muligt.

Akku & elværktøj
Håndværktøj
Tilbehør & forbrug
Brands
Multicutter

Hvad er en multicutter?

En multicutter kvalificerer sig også til at blive kaldet et multiværktøj. Multicutteren er nemlig rigtig god til mange forskellige opgaver, og så er den super nem at bruge. Maskinen er håndholdt sav og består af et hus, hvor der kan påsættes forskellige klinger og andet tilbehør. Hvad der gør multicutteren til ’multi’ er nemlig de mange muligheder, som du får med denne maskine. Maskinen er ikke særlig stor, og derfor er den egnet til de mere sirlige opgaver frem for større projekter.

Hvad bruges en multicutter til?

Som nævnt ovenfor er multicutteren anvendelig til mange forskellige opgaver. En af de typiske opgaver er skæring i træ. Du kan få mange klinger til skæring i træ til din multicutter, og så er din maskine god til skæring i hårdt træ, i brædder, træpaneler, afkortning af dørkarme og meget mere. Du kan også få en klinge til skæring i metal, hvis du har opgaver, der indebærer dette. Med en fugefræser kan du blandt andet fjerne mørtel eller andet klæb, som for eksempel er relevant, når du skal arbejde med fliser.

En multicutter kan også bruges til andet end at skære i materialer. Den fungerer nemlig også som sliber. Det kan være en fordel, hvis du blandt andet skal fylde et hul i træ. Du fylder et stykke træ i, bruger multicutteren til at skære det overskydende stykke træ af og bruger den igen til at slibe overfladen.

Inden du køber en multicutter

Der findes mange forskellige multicuttere med forskellige funktioner og evner. De fås i forskellige størrelser, mærker, systemer, med batteri eller ledning, med forskelligt tilbehør og meget mere. Den største forskel på multicutterne er, om de kommer med batteri eller ledning. Her kan du læse lidt om, hvilke fordele der er ved hver type maskine.

Multicutter med ledning

Når vi siger multicutter med ledning, så er du formentlig helt med på, hvordan sådan en fungerer. Det er nemlig en helt almindelig elektrisk maskine, der får sin strøm gennem en ledning, der er sat til en stikkontakt. Dem er du formentlig stødt på før. Og af god grund. Fordelen ved en el multicutter er nemlig, at den aldrig løber tør for strøm. Det skulle da lige være, hvis lærlingen eller din kollega kommer til at træde ledningen ud af kontakten, mens du er i gang med arbejdet (super irriterende).

Og netop det med ledningen er en af de ting, der kan være en udfordring ved en strømdrevet maskine. Du skal nemlig altid være bevidst om, at du har en ledning på slæb. Det gælder både, når du skal sikre, at du ikke skærer ledningen over under arbejdet, eller at du snubler og udsætter dig selv for fare. Ledningen kan også begrænse dig i, hvor du kan arbejde med din multicutter. Den kræver nemlig et strømstik eller en meeeeget lang ledning.

Akku multicutter

Er du ikke stødt på ordet ’akku’ før, så tænker du formentlig lige nu, hvad det er for noget mærkeligt noget. Men bare rolig, det er slet ikke så kompliceret. Akku betyder nemlig bare, at en maskine er batteridrevet med et genopladeligt batteri. Der er altså ingen ledning til denne type maskiner. Man kunne også kalde dem batterimaskiner, men det lyder bare ikke så fedt, vel?

Der er flere ting, du skal overveje, inden du køber en akku multicutter. Som med alle andre batterier så kræver de på et eller andet tidspunkt, at de bliver ladet op igen. Og det kan begrænse dig i dit arbejde, hvis du er tvunget til at indstille arbejdet, fordi du løber tør for batteri. Derfor er det vigtigt både at tænke størrelse og kraft på batteriet og behov for styrke og eventuelle ekstrabatterier.

En af fordelene ved en akkumaskine er til gengæld, at du ikke er begrænset af behovet for et strømstik eller generet af en ledning. Akkumaskinen kan bevæges frit og tages med overalt. Faktisk er akkumulticutteren et overordnet anvendeligt værktøj. Med sine mange muligheder for skæring, slibning, skrab og meget mere samt muligheden for at komme til i alle hjørner og kanter er den et ægte multiværktøj.

Multicutter med batteri - Den perfekte hjælper, når det er svært at komme til

Med en multicutter har du mulighed for at udføre rigtigt meget forskelligt arbejde. Maskinen kan bruges til at save, slibe, fræse, file og skrabe i stort ste alle slags materialer. En multicutter kan monteres med en række forskellige tilbehør og dermed benyttes til utallige formål. En multicutter er næsten ikke til at undvære, især hvis du tit udfører små reparations- og installationsopgaver indenfor huset mure.. Dette gælder både for den professionelle håndværkere, men også for gør-det-selv folket.

Sådan finder du den bedste multicutter til dig

Når du skal vælge en multicutter så handler det om at vide lidt om, hvad du skal lede efter for at finde en, der lever op til dine behov og krav. De fleste multicuttere er gode til generelle slibe og skæreopgaver i mange forskellige materialer, men der er alligevel funktioner, der adskiller dem.

Ergonomi og greb

En multicutter er en håndholdt maskine. Derfor nytter det ikke noget, at den er tung som en bautasten eller glider ud af hænderne på dig, når du bruger den. Multicutteren skal være nem at håndtere, ergonomisk og brugervenlig. Det betyder en korrekt afbalanceret maskine, der ligger godt i hånden og ikke generer under brug. Det er også en fordel med skridsikre greb, så du ikke risikerer, at maskinen pludselig glider ud af dine hænder, og du ender ud i lidt for spændende situationer på arbejdspladsen.

Kig efter knappernes placering. Er de tilgængelige for dine fingre, når du holder på multicutteren? Hvis knapperne er placeret, så de er nemme at komme til, vil det gøre arbejdet meget nemmere og sikrere.

Det kan desuden være en stor fordel, hvis maskinen er udstyret med et drejeligt hoved. Muligheden for at dreje hovedet betyder, at du kan komme til i mere snørklede hjørner og kanter og er ikke begrænset i dit arbejde på samme måde som med en multicutter med et statisk hoved.

Kraft og saft

Som med enhver anden maskine kan det være yderst frustrerende, hvis du bliver begrænset af den kraft og saft, dit værktøj er udstyret med. Her kommer spørgsmålet om akku vs. el også ind i billedet. Som nævnt er en akku-maskine begrænset af batteriets levetid og ydeevne. Det kan du komme i forkøbet ved at købe et ekstra batteri eller en lyn-oplader til dit eksisterende batteri. Det er også værd at undersøge, hvor stort et batteri multicutteren er udstyret med. Det har nemlig betydning for, hvor effektiv og længe din multicutter kan køre.

Der er andre funktioner, der kan være en fordel at kigge efter, når du skal investere i en multicutter. En af dem er, hvorvidt den er udstyret med hastighedsregulering. Hvis du kan regulere hastigheden, hvorpå din maskine arbejder, så bliver det nemmere at arbejde med forskellige materialer og forskelligt slags tilbehør. Vælger du en akkumaskine, gælder det samme for en batteriindikator. Den gør det nemt og hurtigt at se, hvor meget strøm der er tilbage på batteriet. På den måde kan du planlægge din arbejdsproces og gøre den så effektiv som muligt.

Tilbehør og lys

Det, der gør multicutteren ’multi’, er netop de mange muligheder, der følger med den. Med multicutteren kan du både skære, skrabe, fræse, slibe og meget mere. Men det kræver det rette tilbehør. De fleste multicuttere er kompatible med et stort udvalg af klinger eller slibere. Hvis du ikke i forvejen ejer en multicutter eller har opbygget dig en stor samling klinger og slibere til en multicutter, så kig eventuelt efter en multicutter, der kommer med lidt forskelligt tilbehør. På den måde kommer du godt fra start med din nye multicutter og bliver ikke begrænset i, hvilke opgaver du kan udføre.

Vær også opmærksom på, om det er nemt at skifte klinge på multicutteren. Tjek blandt andet om den har et greb til hurtigskift, så du nemt kan omdanne din multicutter fra den ene slags værktøj til et andet.

Som med de fleste andre håndholdte maskiner er det også en fordel, hvis maskinen er udstyret med lys, der kan oplyse arbejdsområdet. Det sikrer større præcision i dit arbejde samt større sikkerhed.

Forskellige anbefalinger af brands

Er du på udkig efter den absolut bedste multicutter på markedet? Så er der desværre ikke et entydigt svar på, hvad den bedste maskine er. Det handler nemlig om personlige præferencer og behov. Og om du i forvejen har et yndlingsmærke, så din multicutter kan passe ind i resten af værkstedet eller bilen. Vi har her samlet et udvalg af kvalitetsmulticuttere fra forskellige kendte mærker.

Makita multicutter

Denne Makita multicutter er et oscillerende multiværktøj til den krævende håndværker. Den er ideel til slibning, skæring, skrabning, polering og meget mere. Fordelen ved Makitas maskiner er, at der findes et stort sortiment af tilbehør, der passer til deres maskiner. Multicutteren her er med ledning.

Bosch multicutter

Det blå mærke kender du formentlig allerede. Det er kendt blandt de fleste håndværkere og gør-det-selv-folk og er generelt anerkendt for at lave godt og solidt værktøj. Det gælder selvfølgelig også denne Bosch multicutter, der beskrives som en allroundmaskine, der kan klare de fleste projekter i en håndvending. Den er blandt andet udstyret med hastighedsregulering, et blødt greb med gummi og selvfølgelig mange muligheder for påsætning af forskellige klinger/skrabere/slibere.

Milwaukee multicutter

Milwaukee multicutter er et kompakt multiværktøj, der er proppet med mange smarte funktioner og en stærk motor samt batteri. Hastigheden kan justeres i 12 trin mellem 12-18.000 omdrejninger per minut. Maskinen er kompatibel med de fleste skær og andet tilbehør på markedet og begrænser dig ikke i dit arbejde. Den er dertil udstyret med en strømindikator, der viser, hvor meget strøm der er tilbage på maskinen.

Makita multicutter 18V

Et andet (lysere) blåt brand som også er alment velkendt i håndværkerkredse er Makita. Denne Makita multicutter 18 v er netop udstyret med et greb til hurtigskift af klingen, så den kan skiftes uden et værktøj. Den er udstyret med AVT, der sikrer minimal vibration på maskinen. Her får du en stærk akkumaskine med mange smarte funktioner, der gør arbejdet nemmere.

Feincutter

Fein har eksisteret i mere end 140 år og har længe været en af de førende producenter af elværktøj på markedet. Med traditioner og innovation i ryggen kan du være sikker på, at produkter fra Fein lever op til alle dine krav og forventninger. Det gælder også den famøse Feincutter og slibepapir fra Fein.

Vi tilbyder et stort udvalg

Hos Dorch & Danola kan vi via vore gode leverandøraftaler sælge en række akku multicuttere til meget konkurrencedygtige priser. Vi har generelt et godt og bredt udbud af multicuttere her os Dorch & Danola fra flere anerkendte mærker som Fein, Festool, Bosch, Metabo m.fl., og du kan helt sikkert finde en udgave af dette uundværligt værktøj, der passer til dit behov. Desuden tilbyder vi også multicutter med ledning og tilbehør til alle typer af multicuttere

Råd og vejledning

Har brug for rådgivning eller har spørgsmål omkring multicuttere eller andre former for værktøj, så er du altid velkommen til at kontakte Dorch & Danola. Dette gør du enten på telefon 66 15 50 40 eller ved at skrive en email til [email protected]. Vi bestræber os på at svare mails hurtigst muligt, men du er også velkommen i vores butik i Odense. Her udfører vi også reparationer samt har salg af reservedele.