Facebook Pixel
ddm1_67.jpg

Miniguide - Overfræser

Udgivet af: Udgivet i: Værktøj , Festool Dated: 26. september 2016

En overfræser har uendelig mange anvendelsesmuligheder, fordi du kan montere vidt forskellige fræsejern på den. Brug fx en overfræser til præcis not-, kant- og profilfræsning til langhuls og kopifræsning.

Valg af fræsejern

Du kan vælge mellem to slags fræsejern: et med, eller et uden kugleleje. Fræsejern med kugleleje kaldes for kantfræsejern og anvendes til fræsning langs træets kant. Fræsejern med kuglelejestyr skal kun indstilles til den ønskede fræsedybde – kuglelejet sørger nemlig for føringen langs træets kant. Fræsejern uden kuglelejestyr kan derimod dykke ned over alt i et emne.

CMT fræsejern

Frihåndsfræsning med en overfræser

En overfræser er uundværlig, når du skal arbejde kreativt med træoverflader. Ved frihåndsfræsning føres maskinen med fri hånd uden anslag. Start med at tegne det ønskede motiv på træoverfalden – brug dit eget design eller anvend en færdig skabelon. Det kræver et vist håndelag at føre overfræseren langs med linjerne og udfræse det ønskede motiv uden at ryste for meget på hænderne. Sørge altid for, at maskinen føres følsomt og præcist.

OBS: Er forskellen mellem årringenes vårved og høstved i træet for markant, så skal overfræseren føres særlig præcist, da fræseren vil forsøge at følge det hårde høstved.

Sådan fræser du med kopiring og skabelon

Hvis du ønsker at præcisionsfræse med skabelon, er det næsten uundgåeligt at bruge en kopiring. Med en kopiring kan du fræse langs en skabelon og dermed kopiere samme fræsning igen og igen.

Vælg et fræsejern, hvor kuglestyret sidder foroven, det gør det nemt at fræse efter skabelon. Når du fræser kører kopiringen langs skabelonens kant og overfører formen til emnet. Du skal dog være opmærksom på at kopieringens rør, der følger skabelonens sider, skal være så stort, at fræserjernet uhindret kan køre rundt. Du skal også tage højde for den afstand, der er mellem kopieringen og fræsejernet, og at den valgte skabelon er større end det ønskede resultat. Hvis du omvendt skal fræse uden om en skabelon, fx for at lave en blodrille i et spækbræk, så skal skabelonen være mindre end det resultat, du vil opnå.

Vi anbefaler at du arbejder med skabelon, hvis du skal fræse mange ens emner.

Sådan udregner du bredden af din fræsning

Kopiringens og fræserjernest diameter trækkes fra hinanden og deles med to.

Eksempel: hvis din kopiring er 30mm og fræsejernet er 8mm, så bliver resultatet:

30-8 = 22mm
22/2 = 11mm

Hvis du bruger en udvendig skabelon skal siderne altså være 11mm ind hele vejen rundt.

Overfræsere fra Festool 

Festools har et bredt udvalg af overfræsere, der alle sikrer at du skaber de bedste arbejdsresultater, når det fx handler om profilering og fræsning af noter, false og sinker og meget andet.


Med Festool overfræser OF 1010 EBQ kan du lave notfræsning, affasning, falsefræsning eller profilfræsning, samt buer, cirkler og udskæringer. Alt er muligt med denne fræser. Den er super enkel at håndtere, men samtidig meget alsidig, og du får nøjagtige resultater. Fræseren har en lav vægt, og kan betjenes med kun en hånd.


Med Festool overfræser OF 1400 EBQ-Plus er denne ideelle kombination af kraft og komfort. Fræsedybden er let at indstille helt ned til en tiendedel milimeter.


Festool overfræser OF 2200 EBQ-Plus er en overfræser, der nærmest kan alt fra notfræsning, affasning, falsefræsning til profilfræsning, både buer, cirkler og udskæringer.
Du får simpelthen et kraftcenter med enorm gennemtrækskraft, der kan løse alle opgaver.


Festool har overfræsere til alle formål, og her på siden kan du helt sikkert finde det du har behov for. Læs mere om, hvordan du vælger den rigtige Festool overfræser. 


Se hele udvalget af Festool overfræsere her!