Facebook Pixel
ddm1_129.jpg

5 måder at holde dit træ-budget nede på

Udgivet af: Udgivet i: Dorch & Danola fif, Seneste nyheder, Alt til Trædrejning Dated: 14. juli 2021

Er du en af dem, der troede, at du var færdig med at gribe dybt i lommen, så snart dine trædrejningsmaskiner og -værktøjer var købt og betalt? Så er du garanteret blevet overrasket et par gange. Over, hvor hurtigt trædrejningens måske vigtigste ingrediens, nemlig træet, slipper op, og du må købe nyt. Og over, hvor dyrt det kan være. Derfor får du her fem konkrete idéer til, hvordan du kan holde dit træ-budget nede.


1. Skær dit eget

En måde at få fat i billigt (eller måske endda gratis) træ på er ved at være oppe på dupperne, så snart du hører en motorsav blive tændt. Måske er det en træfældningsvirksomhed, der er på arbejde i dit nabolag. Og så kan du jo pænt spørge, om de kan undvære en stamme eller to, som du selv skærer op. Fordelen er, at du får stykker i lige præcis den størrelse, som du allerbedst kunne tænke dig.

2. Køb vådt

Du kan også undersøge, om der findes nogle små virksomheder, som vil sælge vådt træ til dig. Et godt råd her er at vælge træ, der er skåret op samme dag, som du henter det, for at være sikker på, at det bliver håndteret korrekt fra start. Det kan for eksempel være en god idé at forsegle enderne, så træet i stedet for at tørre ud gennem enderne tørrer ud gennem siderne. Det giver en langsommere tørreproces, som minimerer risikoen for revner. Her kan du bruge vores Endetræsforsegler fra Fynske Olier. Derudover er det vigtigt, at træet stables rigtigt, så det får masser af luft.

Hvis du behandler det våde træ på den rigtige måde, bliver det lige så godt, som det træ du ville have købt hos en professionel træforhandler. Godt nok skal du vente op til et år, før du kan bruge træet, men hvis du køber “forud” i større partier, kan du spare masser af penge på sigt.

3. One man’s trash ...

Det kan være en god idé at skabe kontakt til lokale savværker og møbelfabrikker. Du vil blive overrasket over, hvad der havner i deres containere. Hvis de er klar over, at du er interesseret i klodser, overskud og ødelagte dele, kan du være heldig at ende op med noget billigt (eller måske endda gratis) træ. Nogle steder kasserer de for eksempel træ, hvis det er blevet vådt. Men det kan du jo sagtens bruge.

4. Brug en Bowl Saver

Kender du Woodcuts Bowl Saver? Den skaffer dig ikke nyt træ til billige penge. Men den hjælper dig med at få mere ud af det, du allerede har. Som navnet antyder, bruges den, når du skal producere skåle. Mere præcist bruges den til at skære flere skåle ud af samme stykke træ. På den måde sparer du både materiale og penge. Bowl Saveren er derfor perfekt til dig, der skal producere mange skåle og samtidig gerne vil undgå så meget træ-spild som muligt. Den fås uden stamme og med to knive, med 30mm stamme, Komplet Sæt og med 30 mm stamme og tre knive.

5. Gå på jagt på online salgsplatforme

Ved jævnligt at tjekke dine favorit online salgsplatforme kan du være heldig at finde nogle gode tilbud. Når du har fulgt med længe nok, har du garanteret fået en god fornemmelse for, hvornår der er tale om en god handel, og hvornår du bør holde dig væk. Når du finder de gode tilbud, er det om at slå til, for du er ikke den eneste, der gerne vil spare penge på træ.

Så er det bare afsted på træjagt. Du vil garanteret opdage, at dét at finde godt og billigt træ er en næsten lige så sjov aktivitet, som trædrejning i sig selv er.


Klargør dit nye træ til tørring

Nu har du fået fat i dit træ, men som du nok ved, egner vådt træ sig ikke til at dreje i. Derfor kræver det en smule forberedelse og klargøring til tørring. Træet kræver nemlig ofte mindst en sæson til at tørre tilstrækkeligt.

Karstens gode råd

Der er mange måder at tørre sit træ på. Her er Karsten bud på, hvordan han gør sit friske træ klar til en god tørreperiode.

Hent vådt træ fra januar til marts - der er der mindst saft i træet.

Ved frugttræ anbefales det at flække det på midten, da det tager spændinger i træet, og det så flækker mindre, når det tørrer.

Fjern bark. Utøj og borebiller æder vedet fra sidste vækstår og så hjælper det også med hurtigere tørring af træet.

Grovdrej træet. Drej fx skåle ud. Lad 10% ekstra træ sidde på omkredsen. Vil du lave en skål på 30 cm, skal der altså være 30 mm ekstra i omkredsen.