Facebook Pixel
Akku & elværktøj
Håndværktøj
Tilbehør & forbrug
Brands
Åndedrætsværn

Åndedrætsværn

Skal du til at arbejde i et miljø med skadelige partikler, gasser eller dampe, er det en god ide at anvende et åndedrætsværn. Åndedrætsværn anvendes for at beskytte sig mod forurenet luft, eller hvis man har mistanke om forurenet luft. Forureningen kan bestå af partikler, gasser eller dampe under arbejdet. Indånder du for mange af de farlig kemikalier eller for meget af støvet, kan det medføre følgesygdomme - så husk det nu. 

Hvad er et åndedrætsværn?

Et åndedrætsværn er en maske, der bruges til at sikre dig imod forurenet luft. Der er forskellige typer af åndedrætsværn:
De kan enten fås med filter, der udelukkende filtrerer luften du indånder, men ikke forsyner dig med ny luft.
Et motordrevet åndedrætsværn renser luften, men generer ikke ilt. Motoren gør det lettere for dig at trække vejret igennem masken, idet du ikke selv skal sørge for at få luften ind gennem filteret – det gør motoren for dig.
Et åndedrætsværn med trykluft hjælper dig med at trække vejret, samt generere ilt for dig.

Filtrerende Åndedrætsværn

Filtrerende åndedrætsværn, (også kaldet for korttidsmasker, eller støvmasker) findes som tre forskellige typer: filtrerende ansigtsmaske, filtrerende halvmasker og filtrerende helmasker.
Uanset hvilken af disse typer du anvender, må den kun bruges i tre timer, fordi du selv er “motoren”, og ved selv at skulle trække luften ind gennem filteret lægger en højere belastning på dit åndedræt.
De filtrerende åndedrætsværn skal kasseres efter endt arbejdsdag, og må altså ikke genbruges. Maskerne fås både med og uden ventil, der hjælper til at det ikke bliver for varmt og fugtigt inde i masken. 

Åndedrætsværn med motor

Et åndedrætsværn med motor er ofte refereret til som turboudstyr. Det vil sige at åndedrætsværnet indeholder en batteridrevet motor (også kendt som en turboenhed), der er med til at gøre det nemmere at trække vejret, end hvis der blev brugt et filtrerende åndedrætsværn. Her trækker åndedrætsværnet vejret for dig, men genererer ikke ny ilt, og belaster ikke dit åndedræt på samme måde som et filtrerende åndedrætsværn gør.

Motoren skal enten placeres på lænden, eller man kan anvende det tilhørende bælte til at fordele vægten. Vil man derimod helst undgå at motoren sidder på ryggen, og dermed også undgå ledningen der forbinder motoren med masken findes der modeller, hvor motoren sidder ovenpå hovedet – her er motor, og maske samlet i én del..

Åndedrætsværn trykluft

Også kendt som et friskluftforsynet åndedrætsværn. Et åndedrætsværn med lufttryk bruges i situationer, hvor der opstår en mangel på ilt i arbejdsområdet, eller hvis der ikke er andre filtre, der er i stand til at rengøre luften for skadelige partikler, dampe eller andre farlige stoffer. Disse tages også i brug, hvis der er højere koncentrationer end filtrene i sig selv ikke er beregnet til at håndtere. 

Åndedrætsværne med trykluft kombineres med en hel- eller halvmaske, hætte eller en hoveddel med tætsluttende visir med en kompressor stående ude i frisk, ren luft. Luften tilføres ved hjælp lange slanger, der bliver tilkoblet til den maske, man bruger. 

Hvad er vigtigt, når man vælger et åndedrætsværn?

Når du skal ud og anskaffe dig et åndedrætsværn, er der nogle faktorer, der skal overvejes, så man kan finde ud af, hvilken type af åndedrætsværn der passer til netop dit behov.

Hvilken slags forurening skal åndedrætsværnet sikre mod?

Skal du blot arbejde i støv og hårde partikler i et begrænset tidsrum, kan en engangsmaske være svaret. Her skal du også være opmærksom på, hvilken type filter der er i åndedrætsværnet. Korttidsmasker er mærket i forskellige kategorier, alt efter hvad de er effektive imod, så det er lettere at finde ud af, når man står i det. 

Skal det være med partikelfilter eller gasfilter?

De mest almindelige partikelfiltre, du finder til et åndedrætsværn, er P2 og P3. Hvis de er testet efter EN149, beskytter mod både faste partikler, men også mod væskeformige aerosoler. 

  • P2 er et middeleffekt-filter, og beskytter mod sundhedsskadeligt og giftigt støv. De kan beskytte mod faste partikler.
  • P3 er et højeffekt-filter der beskytter mod det samme som P2, men som oveni også beskytter mod radioaktivt støv, virusser og bakterier. 

Gasfiltre er inddelt i 3 klasser, der angiver, hvor stor en mængde gasser og dampe det kan optage, hvor filtertyperne angiver, hvilke slags gasser der kan beskyttes imod. 

Skal man beskyttes mod både støv og gas, kan man bruge et kombineret filter. Det bestå af et partikelfilter egnet til behovet, og et gasfilter egnet til behovet. Støvfilteret skal i den forbindelse placeres yderst ud mod forureningen.

Skal åndedrætsværnet give ekstra ilt, eller skal det blot rense luften?

Er der dårlig ilt i det område, du arbejder i, skal du sørge for at vælge et åndedrætsværn, der har den egenskab, at det kan sørge for, at du har nok ilt. Er der derimod nok ilt, men skal du arbejde i længere tid, er det nok med et åndedrætsværn, der bare skal rense luften for dig. Her er det vigtigt at finde ud af, hvor længe du regner med at skulle bruge åndedrætsværnet, eftersom nogle kun er egnet til brug i tre timer og dagen, hvor andre typer er egnet til at blive brugt en hel arbejdsdag.

Hvilken pasform skal den have?

Det er vigtigt at finde en form og type, der passer bedst til dig. Åndedrætsværnet skal kunne slutte helt tæt til ansigtet.

Råd og vejledning

Har du spørgsmål eller brug for rådgivning omkring brug eller valg af det forskellige sikkerhedsudstyr, eller har du andre spørgsmål om værktøj, er du mere end velkommen til kontakte os på telefon 66 15 50 40 eller skrive en e-mail til [email protected]. Vi bestræber os på at svare mails hurtigst muligt, men du er også velkommen i vores butik i Odense.

Beskyttelse & værnemidler hos Dorch & Danola

Hos Dorch & Danola har vi er stort udvalg af sikkerhedsudstyr til din trædrejebænk. Find sikkerhedsudstyr - personligt og til pladsen, her på siden, så du kan passe på dig selv og andre. Vi tilbyder sikkerhedsudstyr fra nogle af de mest anerkendte brands, heriblandt Elipse, Uvex, Trend m.fl. Vi tilbyder høreværn, støvmasker, beskyttelsesbriller og meget mere.