Facebook Pixel
Akku & elværktøj
Håndværktøj
Tilbehør & forbrug
Brands
Afretter - tykkelseshøvle

Afrettere og tykkelseshøvle til træbearbejdning

Skal du høvle eller rette nogle større tørelementer? Så har du brug for en tykkelseshøvl. Hos Dorch & Danola finder du tykkelseshøvle og afrettere i mange forskellige størrelser. Vi har tykkelseshøvle fra alle de mest anerkendte brands, heriblandt Record Power m.fl. 

Tykkelseshøvle 

En tykkelseshøvl, anvendes til høvling af tykkelser og bredder af træmaterieler. En tykkelseshøvl bruges ofte indenfor møbel og bygningsindustrien, men mange hobbymænd og gør-det-selv-folk, har også en mindre tykkelseshøvl stående i værkstedet.

Processen foregår, ved at du lægger træet ind i ”ilæggersiden” af høvlen, så vil høvlen mekanisk selv høvle emnet til den ønskede tykkelse, hvorefter du til sidst modtager træet igen på ”fratagersiden”. Der kan typisk afhøvles op til 5mm. hver gang du kører emnet igennem tykkelseshøvlen.

Afrettere

De fleste af vores tykkelseshøvle, fungerer også som afrettere. Med en afretter, kan du få ”rettet” dit træ, så det bliver mere lige. Så med en tykkelseshøvl som også fungerer som afretter, kan du altså både rette skævheder i træet, samt høvle træet til den ønskede tykkelse og bredde.

Montering af tykkelseshøvl

Når du skal montere din tykkelseshøvl, så skal du huske dette:

  • Maskinen skal altid opsættes efter sikre arbejdsforhold.
  • Maskinen skal stå på et plant og stabilt underlag.
  • Maskinen skal fastgøres, så den ikke flytter sig under arbejdet.
  • Maskinen skal opsættes med hensyn til plads omkring den.
  • Maskinen skal opsættes i et miljø med gode lysforhold.
  • Maskinen skal altid monteres efter maskinfabrikantens opsætningsinstruktion.

Når du har monteret din tykkelseshøvl, skal du huske at arbejde efter disse råd.

Gode råd til anvendelse af tykkelseshøvle og afrettere

Personerne som bruger tykkelseshøvlen, skal altid bruge det rette sikkerhedsudstyr samt havde sat sig grundigt ind i hvordan maskinen fungere.

Lav altid en prøvekørsel, hvor du sikre at rundkutteren let kan drejes rundt uden at den berører nogle af maskinens andre dele, at bordet er fastgjort og at bordet er indstillet til den ønskede tykkelse. Når du laver din prøvekørsel, skal du altid sikre dig at hovedafbryderen er afbrudt og sikret med aktivering.

Husk altid at rengøre tykkelseshøvlen efter brug, så spåner og andet ikke bliver klemt i maskinens dele. Tjek også om altid rundkutterens knive er skarpe og ikke skal udskiftes.

Opsæt eventuelt en tjekliste ved maskinen, hvor der står alle de ting som skal tjekkes inden maskinen bruges, samt hvordan maskinen bruges på den sikreste måde.

Råd og vejledning

Har du spørgsmål eller brug for rådgivning omkring brug eller valg af de forskellige maskiner og tilbehør til træarbejde eller har du andre spørgsmål om værktøj, er du mere end velkommen til kontakte os på telefon 66 15 50 40 eller skrive en email til [email protected]. Vi bestræber os på at svare mails hurtigst muligt, men du er også velkommen i vores butik i Odense.