Facebook Pixel

🎅 Bestil senest den 20. december kl. 12.00 hvis pakken skal være fremme inden juleaften 2024. 🤶
❄ Vores butik holder lukket mellem jul og nytår ❄
🎁 Vi bytter julegaver helt frem til og med den 31.01.2025 🎁
🎅Bestil senest den 20. december kl. 12.00 hvis pakken skal være fremme inden juleaften 2024.🤶
❄Vores butik holder lukket mellem jul og nytår❄
🎁 Vi bytter julegaver helt frem til og med den 31.01.2025 🎁
ddm5.jpg

Tormek vådsliber T3 og T7

Udgivet af: Udgivet i: Værktøj Dated: 30. september 2013

Hvad er Tormek?

Tormek er en svensk slibemaskine en såkaldt vådsliber, som er ret fænomenal til slibing af knive, sakse, stemmejern, økser, høvlejern, håndværktøj og meget mere. Tormek vådsliber findes i to udgaver T3 den lille model og T7 er den store model. Begge vådslibere har 7 års garanti og Tomek T7 har til med 7 års garanti ved professionel brug. Hvor kan du få fat i sådan en Tormek slibemaskine. Den kan du selvfølgelig købe hos Dorch & Danola i vores håndværkerbutik i Odense, telefon 66 15 50 40 eller i vores webshop dorchdanola.dk.

Uanset hvordan man sliber sin kniv, saks, økse eller håndværktøj, så opstår der en større eller mindre grat på bagsiden. Umiddelbart bliver æggen altså ikke "bare" skarp, i mikroskop ligner æggen nærmest en nedstryger eller en fintandet sav.

Det kan være udmærket, hvis det drejer sig om at skære kød eller fisk. Det er jo netop sådan en flosset æg man opnår med sit strygestål. Men i samme øjeblik, kniven skal skære i noget, som er lidt hårdere fx træ, brækker graten af æggen og kniven bliver sløv.

Til værktøj kræves en æg, som er både skarp og slid-stærk, og det opnår man ved at polere graten af æggen af, indtil man får en knivskarp, glat og blank æg - som du kender det fra hobbyknive, barberblade etc.

 

Knivskarp med Tormek

Tormek T3 & T7 er en vådsliber - altså en langsomt roterende aksel med en stor slibesten også kaldet "Supergrindsten", som kører i et vandbad. Der er ikke tale om en sandsten, men et moderne materiale kaldet aluminiumoxid, som sliber finere og langt mere effektivt. Er du i tvivl om du skal vælge T3 eller T7? Så tag et kig på vores guide hvor vi sammenligner  de 2 vådslibere.

I den modsatte ende af akslen findes en læderskive, som svarende til det bælte, som barberen i gamle dage strøg sin barberkniv på for at holde den super skarp.

Men først sliber du din kniv, saks, stemmejern, høvljern, huljern, drejestål eller billedskærerjern, der findes holdere/jigs til Tormek vådsliberen, som gør det muligt at lave helt præcise slibninger af næsten ethvert væktøj. Præcisionen giver ikke bare en pænere og bedre slibning, det går også meget hurtigere, når man kan holde præcis den samme vinkel hver gang.

Efter slibningen fedter du læderskiven ind i det medfølgende slibepasta og polerer de yderste par millimeter af æggen, et par gange på hver side, indtil æggen er helt blank.

Glæd dig, en helt ny verden åbner sig, du har sandsynligvis aldrig prøvet at arbejde med et stemmejern, økse, huljern eller kniv, som er så skarpt. Så skarp en æg at du sagtens kan fjerne hår fra lamsebenene med lommekniven, hvis han har en Tormek vådsliber.

 

Hvad koster den!

Den svenske vådsliber er smart, Den store Tormek vådsliber T7 koster omkring 3.695 kroner og den lille vådsliber T3 omkring 1.995 kroner. Du kan finde priserne på de 2 vådslibere i netbutikken hos Dorch & Danola,

Prisen inkluderer en usædvanlig god instruktionsbog og DVD, nærmest en lærebog i slibningens kunst og dertil en holder/jig til slibing af høvljern og stemmejern og meget andet tilbehør. Tormek har igennem tiden udviklet meget tilbehør til deres slibemaskiner, så du kan slibe nænsten alt slags værktøj på deres vådsliber, du finder hele deres sortiment på dorchdanola.dk. Her finder du fx også Tormek's adaptersæt BGM-100 til bænksliber, hvis økonomien ikke er til en Tormek, kan du bruge deres adaptersæt sammen med en bænksliber og nogle håndslibesten Bænksliberen er en motor med en hurtigt roterende slibesten i hver ende, du kan opnå næsten samme kvalitet slibning, det er bare vanskeligere og tager længere tid.

Først sliber du æggen på bænksliberen, med rolige, lette og præcise bevægelser, husk at dyppe æggen jævnligt i vand. Du må endelig ikke presse for hårdt, du skal give dig god tid. Rigtig god tid. Hvis æggen bliver for varm "blå farvet" er den ødelagt og det misfarvede metal er skørt som glas og skal slibes helt væk. Når grov slibefasen er overstået, laver du den sidste finish med håndkraft, æggen slibes på forskellige håndslibesten i forskellige profiler og finheder. Nogle få strøg på hver side er nok til at trække graten af æggen på et stemmejern eller kniv, herefter skal selve æggen poleres med fx en belgisk brokke sten eller en Arkansas-sten. Et stykke læder med slibepasta kan også bruges.

 

Skarpest med Tormek

Når du først har prøvet at slibe med Tormek vådsliber en enkelt gang, vil du hurtigt lære at sætte pris på et rigtigt skarpt værktøj, om det er i køkkenet eller på værksted. Arbejdet går meget lettere, og det er simpelthen sjovere at stemme huller ud i en planke, når stemmejernet synker i, som var det smør, og man griber høvlen med større glæde, når den skærer spåner så fine og glatte som silkepapir. Prøv selv en Tormek!

Og så behøver man forresten ikke at starte forfra med slibningen, hver gang stemmejernet eller kniven er sløv. Brug læderskiven på Tormek sliberen lidt til at trække æggen op igen, det kan man gøre 3-4 gange, før det er nødvendigt med en ny fas på værktøjet.

 

Når du først har prøvet at slibe med Tormek vådsliber en enkelt gang, vil du hurtigt lære at sætte pris på et rigtigt skarpt værktøj, om det er i køkkenet eller på værksted. Arbejdet går meget lettere, og det er simpelthen sjovere at stemme huller ud i en planke, når stemmejernet synker i, som var det smør, og man griber høvlen med større glæde, når den skærer spåner så fine og glatte som silkepapir. Prøv selv en Tormek!


Og så behøver man forresten ikke at starte forfra med slibningen, hver gang stemmejernet eller kniven er sløv. Brug læderskiven på Tormek sliberen lidt til at trække æggen op igen, det kan man gøre 3-4 gange, før det er nødvendigt med en ny fas på værktøjet.